Kanapkowa sowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kromki chleba wyciąć kształt sowy, posmarować ją masłem.
2.Z wędliny i serka topionego w plasterkach za pomocą kieliszka wyciąć koła i poukładać je na kromce. Najpierw układamy (idąc od dołu) rząd serowych kółeczek, potem z wędliny i znów z serka. Następnie na wierzch układamy połówki wyciętych kółek. Robimy to na przemian, tam gdzie jest ser kładziemy wędlinę i odwrotnie. Z kawałków wędliny wycinamy nóżki i wkładamy je pod spód.
3.Z serka topionego za pomocą szklanki lub kufla wycinamy koło, po czym przecinamy go na pół i układamy po bokach (skrzydła)
4.Z innego plasterka serka topionego wycinamy głowę sowy
5.Z plasterka sera żółtego wycinamy 2 koła na oczy i układamy je na głowie
6.Z oliwki wycinamy 2 plasterki i układamy je na oczach sowy. Z papryki wycinamy dziób. Ze skórki od chleba robimy gałązkę, którą dekorujemy oliwkami, serkiem i pietruszką.
Porady
Ilość plasterków wędliny i sera jest uzależniona od wielkości kanapki. Moja była spora :)
Komentarze