Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki

0 (0 ocen)

Szwedzkie bułeczki cynamonowe, które dodatkowo wzbogaciłam orzechami włoskimi. Pyszne i miękkie, wprost idealne na chłodne jesienne wieczory.

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g mąki + naddatek
    pół szklanki mleka
    10 g świeżych drożdży
    50 g masła
    1 jajko
    1,5 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki kardamonu
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

    Nadzienie:
    35 g masła
    2 łyżki cukru
    1, 5 łyżeczki cynamonu
    50 g orzechów włoskich
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Do kawy Desery

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cynamonowe bułeczki 1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Cynamonowe bułeczki 2. Nadzienie:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową. Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.
  • Cynamonowe bułeczki 3. Zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować