Kabaczek po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i przez ok. 5 -7 minut podsmażyć na niej kabaczka, następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i tak podsmażyć kolejnych pięć minut. Zasypać vegetą i odrobiną pieprzu, wymieszać i smażyć mieszając co chwila, aby się nie przypaliło.
2.Następnie połączyć z ziołami prowansalskimi, wymieszać i zalać śmietanką 30 %. Mieszając co chwila, podgrzewać do momentu aż zgęstnieje śmietana. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać kabaczka starym drobno serem.
Porady
Jeśli dodamy za dużo śmietany, danie można zagęścić odrobina zaprawki z mąki i wody.
Komentarze