Kabaczek po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsza wersja kabaczka jaką jadłam.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 świeży kabaczek (średniej wielkości)
    - 1 średniej wielkości cebula
    - 200 ml śmietany 30 %
    - 1 łyżeczka vegety
    - 1 - 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
    - ser żółty do posypania
    - pieprz, sól
    - oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Kabaczek po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę i przez ok. 5 -7 minut podsmażyć na niej kabaczka, następnie dodać pokrojoną drobno cebulkę i tak podsmażyć kolejnych pięć minut. Zasypać vegetą i odrobiną pieprzu, wymieszać i smażyć mieszając co chwila, aby się nie przypaliło.
  • 2. Następnie połączyć z ziołami prowansalskimi, wymieszać i zalać śmietanką 30 %. Mieszając co chwila, podgrzewać do momentu aż zgęstnieje śmietana. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać kabaczka starym drobno serem.

Porady

Jeśli dodamy za dużo śmietany, danie można zagęścić odrobina zaprawki z mąki i wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek Śmietana Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować