Kabaczety z grilla z sosem tzatziki

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Z mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa z szynki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    4-5 łyżek wody
    1 łyżka przyprawy do kebaba
    Sól i pieprz do smaku

    Sos tzatziki:
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 świeży ogórek
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    Świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy Grill

Kabaczety z grilla z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17sjkjq 1. Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę do kebaba, sól oraz pieprz, wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić masę.

  • image-04ca83h 2. Uformować w dłoniach wałeczki,lekko spłaszczyć, ułożyć na szklanej desce i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • image-1gd001l 3. Przygotować sos tzatziki:
    Ogórka umyć razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sok odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym koperkiem.
    Schłodzić w lodówce.
  • image-250oryg 4. Kabaczety ułożyć na ruszcie piec około 10 minut z każdej strony aż będą pięknie zrumienione i nie surowe w środku. Podawać z sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Mięso Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować