Z mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne.
50 min
Składniki:
½ kg mielonego mięsa z szynki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek wody
1 łyżka przyprawy do kebaba
Sól i pieprz do smaku
Sos tzatziki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 świeży ogórek
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Świeży koperek
Kabaczety z grilla z sosem tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę do kebaba, sól oraz pieprz, wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić masę.
2.Uformować w dłoniach wałeczki,lekko spłaszczyć, ułożyć na szklanej desce i włożyć na pół godziny do lodówki.
3.Przygotować sos tzatziki:
Ogórka umyć razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, sok odcisnąć, do ogórków dodać jogurt i majonez, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Udekorować świeżym koperkiem.
Schłodzić w lodówce.
4.Kabaczety ułożyć na ruszcie piec około 10 minut z każdej strony aż będą pięknie zrumienione i nie surowe w środku. Podawać z sosem.
Smacznego!
Komentarze