Kabaczek z odrobiną ryżu, nadziany papryką, kurczakiem, zapiekany z serem i szczyptą bazylii. Prezentuje się niezwykle efektownie a jego wygląd jest równie przyjemny dla oka jak jego smak dla języka.
Kabaczkowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry kabaczka wydrążamy z pestek, smarujemy lekko olejem, kładziemy na teflonową patelnię i pod przykryciem trzymamy po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na tackę wyłożoną aluminiową folią.
2.Farsz: w misce łączymy ze sobą ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobnionego na kawałki kurczaka, drobno pokrojoną cebulę, suszoną bazylię, roztrzepane jajko, tarty ser, pokrojona w krążki papryczkę chilli. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy krążki (możemy przed włożeniem do piekarnika posypać je dodatkowo serem). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze