Przygotowywałam udka kacze, coś wspaniałego. Odpowiednio przyrządzone, w marynacie, pieczone są naprawdę pyszne. Z grilowaną papryką i cukinią, a także mandarynkami smakują i prezentują się soczyście.
Kacze uda i grilowane warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę w moździerzu: utrzeć zielę, goździki i dodać oliwę, ocet, sos sojowy i pozostałe sypkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać nogi kacze i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wyciągnąć i przełożyć do rękawa piekarniczego wraz z marynatą, dołożyć 3 ząbki czosnku i wstawić do piekarnika. Piec w naczyniu żaroodpornym około godziny.
2.Paprykę wydrążyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 części, zaś cukinię pokroić wzdłuż na 3-4 paski. Przyprawić.
Mandarynki przekroić na pół. Położyć na wysmarowanej oliwą patelni grillowej. Piec z obu stron, do pojawienia się charakterystycznych brązowych pasków.
Smacznego.
Komentarze