Kaczka barbie z farszem i pieczonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć nimi ptaka. Przełożyć do naczynia, szczelnie owinąć folią i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Na patelni rozgrzć olej i wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Lekko podsmażyć.
Wątróbkę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz podduszony boczek przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy, masło i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę. Zaszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na kolejne 24 godziny.
Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ułożyć w brytwance z kaczką jabłka, które wcześniej warto naszpikować gożdzikami.
Kaczkę podawać bezpośrednio po wyjęcio z piekarnika...Smacznego!
Komentarze