Przepis ten dostałem od Mamy, która poznała go we Włoszech u pewnej rodziny. Ja skomponowałem do niego dodatki. Myślę, że w takiej formie mile zaskoczy nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
WSZYSTKO DO KACZKI:
- udko kacze: 4 sztuki
- czekolada gorzka (3/4 tabliczki): 1 opakowanie
- ocet jabłkowy: 0.75 szklanki
- orzeszki pinii (można je zastąpić migdałami): 2 łyżki
- rodzynki: 0.33 szklanki
- cebula mala: 2 sztuki
- olej: 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 4 szczypty
- cukier do musu: 4 szczypty
DODATKI:
- pyzy (mogą być czeskie knedliczki lub kluski na pare): 4 sztuki
- buraki (średnie): 3 sztuki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Kaczka duszona w czekoladzie z pieczonymi burakami i pyzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kacze myjemy nacieramy solą i pieprzem, 3/4 tabliczki czekolady kruszymy na jak najdrobniejsze kawałki (można ją zetrzeć na tarce). Dwie małe cebule obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy i kroimy na ósemki lub mniejsze części zależnie od wielkości buraków.
2.Przygotowane wcześniej udka obsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Po obsmażeniu udka przekładamy do rondla lub jakiegoś większego garnka. Z patelni odlewamy większość wytopionego tłuszczu do jakiegoś słoiczka (można go wykorzystać w przyszłości do smażenia). Na pozostałej ilości tłuszczu szklimy pokrojoną cebule doprawiając ją solą. Dodajemy zeszkloną cebulę do udek, dolewamy 3/4 szklanki octu jabłkowego i stawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż się cała rozpuści.
3.Udka dusimy pod przykryciem 2,5 - 3h od czasy do czasu mieszając je (jeżeli sos zacznie za bardzo gęstnieć i się przygrzewać można go trochę podlewać wodą). Po około godzinie duszenia dodajemy rodzynki, a po jeszcze następnej orzeszki pinii. Pod koniec doprawiamy cukrem do smaku tak aby wyważyć smaki kwaskowatego octu i gorzkiej czekolady.
4.Po upływie około godziny od początku duszenia, czyli po dodaniu rodzynek bierzemy pokrojone wcześniej buraki doprawiamy je solą, pieprzem, cukrem i oliwą z oliwek. Zawijamy je w folie aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 160 C piekarnika. Pieczemy aż zmiękną (około 1,5h). Jakieś 10min. przed podaniem odkrywamy buraki i podpiekamy je bez przykrycia.
5.Na 15min. przed wydaniem przygotowujemy garnek do podgrzania pyz na parze. Pyzy kroimy na 1 - 1,5 cm plastry, kiedy woda zacznie w garnku wrzeć układamy je na sitku do gotowania na parze. Grzejemy je pod przykryciem około 5min.
6.Udka, buraki i pyzy układamy na talerz podobnie jak na zdjęciu obok albo używamy inwencji własnej;)
Smacznego;)
Komentarze