Kaczka duszona w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną kaczkę natrzeć solą pieprzem i papryką, półtorej pomarańczy wycisnąć na sok, którym należy oblać kaczkę i wlać trochę do środka. Do środka włożyć też wyciśnięte skórki z pomarańczy. Połowę pomarańczy pokroić na plastry i razem z cebulą obłożyć nimi kaczkę. Kaczkę w tym stanie włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ok 12 godzin. Na drugi dzień kaczkę włożyć do garnka lub naczynia do duszenia, przelać resztę marynaty. Z kaczki wyjąć skórki pomarańczowe a na to miejsce włożyć jabłko pokrojone na kawałki. Podlać bulionem, dodać pokrojoną marchewkę i przyprawy oraz pół posiekanej drobno papryczki chili. Dodać miód i dusić ok 2 godziny na wolnym ogniu. Kaczkę można obrócić w czasie duszenia. Ziemniaczki upiec w piekarniku lub we frytownicy z resztą papryczki chili, posypać też solą, pieprzem i czerwoną papryczką i skropić oliwą. Uduszoną kaczkę wyjąć na półmisek, upieczone w niej jabłka wrzucić do sosu, trochę marchewki wyłowić do dekoracji a resztę sosu zmiksować, w razie potrzeby zagęścić łyżeczką mąki kukurydzianej lub zwykłej. Polewać sosem kaczkę w porcjach.
Komentarze