Kaczka duszona z czerwoną kapustą i winem

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Świetny pomysł na uroczysty obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka
    1 kg. czerwonej kapusty
    4 kwaśne jabłka
    100 g suszonej żurawiny
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    250 ml czerwonego wina
    majeranek, olej, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka duszona z czerwoną kapustą i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10f4tet 1. Kaczkę dzielimy na części, nacieramy solą,pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. W rondlu podgrzewamy tłuszcz i obsmażmy kawałki kaczki na rumiano z wszystkich stron. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na 30 min. do nagrzanego piekarnika.
  • image-21tq4rf 2. Kapustę szatkujemy i gotujemy 15 min. w lekko osolonej wodzie. W tym czasie jabłka dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kostkę, żurawinę zalewamy wrzątkiem. Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni wlewamy wino i dodajemy ugotowaną oraz odcedzoną kapustę i cząstki jabłek. Żurawinę odcedzamy z wody i miksujemy blenderem na gładką papkę, dodajemy do kapusty.
  • 3. Wszystko dusimy 15-20 minut. Po tym czasie kapustą obkładamy kaczkę i dusimy razem jeszcze około godziny.

Porady

Zamiast suszonej żurawiny można dać gotową konfiturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować