Kaczka faszerowana kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę 24-48 godzin wcześniej przed pieczeniem myjemy. Luzujemy ją z kości. Zostawiamy udka, skrzydełka i szyję.
2.Wino, ocet, sos sojowy i miód mieszamy w dużej misce ze sobą. Dodajemy imbir, paprykę i pieprz ponownie mieszamy. Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie wkładamy do miski kaczkę i smarujemy ją dokładnie od zewnątrz i w wewnątrz marynatą. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy w tej marynacie, przykrywamy szczelnie np. folią i odstawiamy w chłodnym miejscu (np. lodówka) na około 24-48 godzin. W między czasie co jakieś 3-4 godziny odwracamy ją na drugą stronę, aby mięso równo przechodziło aromatem marynaty.
3.Bulion zagotowujemy w garnku. Kaszę prażymy na suchej patelni około 3 minut mieszając, następnie wrzucamy ją do garnka z wrzącym bulionem. Na średnim ogniu pod przykryciem gotujemy ją około 10 minut, tak aby się nie rozgotowała. Przesypujemy do miski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula ma już złoty kolor, wyjmujemy ją łyżką cedzakową do kaszy, tłuszcz zostawiamy na patelni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka i oliwę z oliwek dodać do farszu.
Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do miski z kaszą.
Wątróbkę umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem smażymy na patelni na której była cebula. Następnie ją studzimy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do kaszy.
Wszystko starannie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do farszu. Delikatnie łyżką wymieszać.
4.Zamarynowaną kaczkę nadziać farszem, na końcu zeszyć ją dokładnie grubą nicią, najlepiej garmażeryjną.
5.Głęboką blachę wysmarować olejem, w miejscu gdzie będzie leżała kaczka poukładać grube plastry pomarańcza, ułożyć na nich kaczkę szwem do góry, i na niej również ułożyć grube plastry pomarańcza.
Piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu w 220 stopniach przez 90 minut, polewając ją co 10 minut wytopionym tłuszczem. Kaczka ma mieć złotą skórkę.
UWAGA: Jeśli ktoś piecze w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem to kaczkę należy piec pod przykryciem. Dopiero 10 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i dopiec skórkę.
Komentarze