Kaczka faszerowana kaszą gryczaną niepaloną

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna kaczka zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIK GŁÓWNY:
    - kaczka: 2.5 kilograma
    MARYNATA:
    - białe półsłodkie wino: 1 szklanka
    - ocet winny lub jabłkowy: 2 łyżki
    - miód: 2 łyżki
    - czosnek (ząbki): 2 ząbki
    - Imbir zmielony: 2 łyżeczki
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 2 łyżeczki
    - cebula mała (zwykla): 1 sztuka
    FARSZ:
    - kasza gryczana niepalona: 1.5 szklanki
    - bulion warzywny lub drobiowy (wg uznania): 3 szklanki
    - wątróbka z indyka: 300 gramów
    - cebula duża: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz -do smaku: 1 szczypta
    DODATKI:
    - pomarańcz: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę 24-48 godzin wcześniej przed pieczeniem myjemy. Luzujemy ją z kości. Zostawiamy udka, skrzydełka i szyję.
  • 2. Wino, ocet, sos sojowy i miód mieszamy w dużej misce ze sobą. Dodajemy imbir, paprykę i pieprz ponownie mieszamy. Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
    Po tym czasie wkładamy do miski kaczkę i smarujemy ją dokładnie od zewnątrz i w wewnątrz marynatą. Tak przygotowaną kaczkę zostawiamy w tej marynacie, przykrywamy szczelnie np. folią i odstawiamy w chłodnym miejscu (np. lodówka) na około 24-48 godzin. W między czasie co jakieś 3-4 godziny odwracamy ją na drugą stronę, aby mięso równo przechodziło aromatem marynaty.
  • 3. Bulion zagotowujemy w garnku. Kaszę prażymy na suchej patelni około 3 minut mieszając, następnie wrzucamy ją do garnka z wrzącym bulionem. Na średnim ogniu pod przykryciem gotujemy ją około 10 minut, tak aby się nie rozgotowała. Przesypujemy do miski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula ma już złoty kolor, wyjmujemy ją łyżką cedzakową do kaszy, tłuszcz zostawiamy na patelni.
    Z jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka i oliwę z oliwek dodać do farszu.
    Natkę pietruszki drobno siekamy i również dodajemy do miski z kaszą.
    Wątróbkę umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem smażymy na patelni na której była cebula. Następnie ją studzimy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do kaszy.
    Wszystko starannie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do farszu. Delikatnie łyżką wymieszać.
  • 4. Zamarynowaną kaczkę nadziać farszem, na końcu zeszyć ją dokładnie grubą nicią, najlepiej garmażeryjną.
  • 5. Głęboką blachę wysmarować olejem, w miejscu gdzie będzie leżała kaczka poukładać grube plastry pomarańcza, ułożyć na nich kaczkę szwem do góry, i na niej również ułożyć grube plastry pomarańcza.
    Piec w piekarniku gazowym bez termoobiegu w 220 stopniach przez 90 minut, polewając ją co 10 minut wytopionym tłuszczem. Kaczka ma mieć złotą skórkę.
    UWAGA: Jeśli ktoś piecze w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem to kaczkę należy piec pod przykryciem. Dopiero 10 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i dopiec skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować