Pyszny przepis na kaczkę z nieziemskim sosem, choć skład wygląda na nieco dziwny to jest naprawdę smaczny...Przepis spokojnie starczy na 4 porcje.
2 godz. 10 min
Składniki:
KACZKA i MARYNATA:
2 PIERSI z KACZKI
ZĄBEK CZOSNKU
1 MAŁA CEBULA SZALOTKA
1 ŁYŻECZKA STARTEGO IMBIRU
SKÓRKA STARTA z 1/2 POMARAŃCZY oraz SOK
150 ML CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA
SOS TRUSKAWKOWY:
MARYNATA z KACZKI
ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO ( może być o smaku truskawkowym )
2 - 3 ŁYŻKI DŻEMU TRUSKAWKOWEGO
SÓL/PIEPRZ
4 TRUSKAWKI
PĘCZAK:
2 WORECZKI PĘCZAKU
MLEKO
SÓL/PIEPRZ
Kaczka na pęczaku z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIERSI Z KACZKI OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ I OSUSZYĆ. NACIĄĆ SKÓRĘ PO UKOSIE. WŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ POSIEKANĄ CEBULĘ, CZOSNEK, IMBIR, STARTĄ SKÓRĘ, SOK ORAZ WINO. MARYNOWAĆ PRZEZ GODZINĘ.
PO GODZINIE WYJĄĆ KACZKĘ Z MARYNATY I SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ OKOŁO 8 MINUT. NASTĘPNIE OBRÓCIĆ I SMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY. NAGRZAĆ PIEC DO 180 STOPNI I WŁOŻYĆ KACZKĘ NA JESZCZE 12 MINUT.
W CZASIE GDY KACZKA JEST W PIECU ROBIMY PĘCZAK: ZALEWAMY PĘCZAK MLEKIEM, DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJEMY WEDŁUG WSKAZÓWEK NA OPAKOWANIU.
2.TERAZ PODGRZEWAMY W RONDELKU MARYNATĘ WRAZ Z OCTEM BALSAMICZNYM. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. DODAĆ DŻEM I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. WYMIESZAĆ I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. MARYNATĘ UMIEŚCIĆ PONOWNIE W RONDELKU JUŻ BEZ CEBULI, CZOSNKU ITD.
DODAĆ TRUSKAWKI I ZAGOTOWAĆ. NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ I JESZCZE RAZ PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO.
KACZKĘ WYCIĄGNĄĆ Z PIECA I DAĆ JEJ ODPOCZĄĆ PRZEZ 2 MINUTY.
3.POKROIĆ W PLASTRY POŁOŻYĆ NA PĘCZAKU I POLAĆ SOSEM.
Komentarze