Kaczka nadziewana farszem z borowików

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Po prostu rozpływa się w ustach! Na naszym stole gości nie tylko jesienią – zawsze w naszej zamrażarce znajdą się grzyby, więc obowiązkowo piekę ją kilka razy w roku, a już na pewno na święta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka,
    1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce),
    2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    2 łyżeczki soli,
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
    Na nadzienie:
    30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
    około 40 dag świeżych borowików,
    1 mała cebula,
    bułka tarta,
    1 jajko,
    sól,
    pieprz
    Dodatkowo:
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    1 słodka papryka ( u mnie zielona),
    ½ ostrej papryczki ( u mnie czerwona),
    3 – 4 ząbki czosnku,
    liść laurowy,
    ziele angielskie,
    ½ szklanki bulionu z kostki,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana farszem z borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć przyprawami – z wierzchu jak i wewnątrz. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  • 2. Przygotować farsz. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać.
  • 3. Kaczkę wypełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu.
  • 4. Przygotować warzywa. Obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę lub plastry marchew i pietruszkę. Słodką i ostrą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości.
    Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego!

Porady

Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Kaczka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować