Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i goździkami

4.48 (141 ocen)

Wspaniała, soczysta i bardzo aromatyczna kaczka idealna do podania na uroczysty, niedzielny, lub świąteczny obiad. Pięknie pachnie pomarańczami i goździkami, a za sprawą miodu ma rumiany, śliczny kolor. Polecam.

Składniki:

  • -1 kaczka o wadze 2,5 kg bez szyi i podrobów
    -3 duże pomarańcze
    -3 łyżki miodu płynnego
    -3 łyżki oleju rzepakowego
    -2 łyżki majeranku
    -1 łyżka soli
    -1 łyżeczka pieprzu
    -1 łyżeczka jałowca (zmielonego)
    -15 goździków
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie oczyszczamy z pozostałości piór, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na skórze piersi robimy lekkie nacięcia na ukos nożem (po 4 na każdej piersi). Mięso dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, jałowca i majeranku (także w środku). Do środka wkładamy goździki i odkładamy kaczkę na minimum dwie godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
  • 2. Po tym czasie jedną pomarańczę kroimy w ćwiartki, a jedną w plasterki razem ze skórką. Pokrojoną na ćwiartki pomarańczę wkładamy do środka kaczki. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową piersiami do dołu. Od góry smarujemy olejem. Obkładamy pokrojonymi plasterkami pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 100 minut od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sosem (co 20 minut)
  • 3. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Kaczkę wyjmujemy, zdejmujemy pomarańcze. Smarujemy z wierzchu miodem i obkładamy pozostałą, pokrojoną w plastry pomarańczą. Pieczemy jeszcze 40 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Goździki Kaczka Miód Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować