Wspaniała, soczysta i bardzo aromatyczna kaczka idealna do podania na uroczysty, niedzielny, lub świąteczny obiad. Pięknie pachnie pomarańczami i goździkami, a za sprawą miodu ma rumiany, śliczny kolor. Polecam.
Składniki:
-1 kaczka o wadze 2,5 kg bez szyi i podrobów
-3 duże pomarańcze
-3 łyżki miodu płynnego
-3 łyżki oleju rzepakowego
-2 łyżki majeranku
-1 łyżka soli
-1 łyżeczka pieprzu
-1 łyżeczka jałowca (zmielonego)
-15 goździków
Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyszczamy z pozostałości piór, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na skórze piersi robimy lekkie nacięcia na ukos nożem (po 4 na każdej piersi). Mięso dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu, jałowca i majeranku (także w środku). Do środka wkładamy goździki i odkładamy kaczkę na minimum dwie godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
2.Po tym czasie jedną pomarańczę kroimy w ćwiartki, a jedną w plasterki razem ze skórką. Pokrojoną na ćwiartki pomarańczę wkładamy do środka kaczki. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową piersiami do dołu. Od góry smarujemy olejem. Obkładamy pokrojonymi plasterkami pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 100 minut od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sosem (co 20 minut)
3.Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Kaczkę wyjmujemy, zdejmujemy pomarańcze. Smarujemy z wierzchu miodem i obkładamy pozostałą, pokrojoną w plastry pomarańczą. Pieczemy jeszcze 40 minut. Smacznego!
Komentarze