Pyszna, świąteczna pieczona kaczka z nadzieniem z podrobów oraz jabłkami. Piekę taka kaczkę na świąteczny obiad w Boże Narodzenie, szczególnie drugi dzień tych pięknych Świąt .
Kaczka pieczona z nadzieniem oraz jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę natrzeć sola, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki.
Podroby pokroić na male kawałki i zmielić, wymieszać z bułką. . Cebule bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i dodać do zmielonych podrobów, razem z suszona natka suszona pietruszki, suszonym lubczykiem, majerankiem, sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napelnic wnętrze kaczki, potem dodać pokrojone w ćwiartki 3 czastki jabłka. Kaczkę zszyć nitką.
2.Kaczkę ułożyć w rynce do pieczenia, wokół niej poukładać cząstki jabłek . Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika .
3.Piec w 180 C przez około 3 godziny. Mniej więcej w połowie pieczenia odwrócić kaczkę na drugą stronę. Podczas pieczenia polewać kaczkę od czasu do czasu niewielką ilością wody.
Komentarze