Kaczka w województwie wielkopolskim jest robiona po tzw poznańsku i ma swój wspaniały urok i smak. Przepis jest mojej babci lub prababki. Jest po prostu cudowna:)
Kaczka pieczona z owocami, modra kapustą i pyzami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonujemy obróbkę wstępna kaczki(usuwamy pióra,skórę,kuper oraz odcinami skrzydła w zagnieceniu. Nastepnie przyprawiamy kaczkę(marynyjemy) , z jabłek usuwamy gniazda nasienne ( obróbka wstepną). Następnie owoce suszone (połowa) parzymy przez 10 sek we wrzątku i odcedzamy. Do kaczki wkładamy jabłka i owoce suszone wymieszane wcześniej z winem i przyprawami. Nogi zakładamy na krzyż aby farsz nie wyleciał. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp 220 st.C , wkładamy kaczkę i pieczemy jakieś 45 minut, następnie przewracamy kaczkę i pieczemy około 30 min. Potem piekarnik włączamy na temp 150 st.C z parą dodatkowo i pieczemy 1,5h przewracając co jakiś czas. W tym czasie wykonujemy obróbkę kapusty , szatkujemy . Nagrzewamy garnek średniej wielkości ,wlewamy olej i kapustę dodajemy wraz z połową owoców suszonych i podsmażamy , następnie dodajemy wino i dusimy ok 1h w częsciowym przykryciu podlewając co jakiś czas winem ,doprawiamy solą,pieprzem ,cukrem. Po upieczeniu kaczki nalezy ją przeciąć na pół i na ćwiartki , z sosu jaki powstał przecedzamy przez sito i doprawiamy winem , przyprawami ii czekamy aż odparuje i zgęstnieje . Pyzy parujemy w piecu z parą lub garnku. wykładamy porcje na talerze kaczkę, kapustę , pyzy i polewamy sosem, dekorujemy. Smacznego
Komentarze