Kaczka wyśmienita z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszę kaczki oczyścić i umyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Pietruszkę posiekać. Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki, chwilę poddusić i dodać odciśniętą bułkę, natkę pietruszki i drobno pokrojony czosnek. Gdy farsz troszkę przestygnie- dodać żółtka. Wymieszać i doprawić do smaku.
Kaczkę nadziać farszem, zaszyć, przełożyć do brytfanki i podlać wodą. Piec pod przykryciem przez ok. 1 i ½-2 godz. w dobrze nagrzanym piekarniku. W trakcie pieczenia mięso co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Pod koniec pieczenia odkryć, by skórka kaczki się przyrumieniła.
Podawać pokrojoną na porcje i podlaną powstałym sosem.
Komentarze