Kaczka w czerwonych pomarańczach

4.5 (181 ocen)

  • 5 godz.

na święta i od święta

  • 5 godz.

Składniki:

  • kaczka 1 - 2 kg
    sól, pieprz, majeranek
    3 czerwone pomarańcze
    2 jabłka
    szklanka soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w czerwonych pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).
    Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.
  • 2. Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy (bez skórki).
  • 3. Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
    Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).
  • 4. Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.
    Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.

Porady

Przed podaniem wyjąć wykałaczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować