Kaczka w czerwonych pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).
Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.
2.Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy (bez skórki).
3.Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).
4.Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.
Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.
Komentarze