4.99 (146 ocen)
Porady
Kaczki najlepsze są pieczone z nadzieniem. Pasują do nich przede wszystkim nadzienia owocowe i cytrusy. Ich kwasek zwiększa kruchość mięsa, wzbogaca smak, a także ułatwia strawienie dania. Aby zioła, którymi posypuje się drób, nie przypalały się, wystarczy wymieszać je z olejem lub innym płynnym tłuszczem. Kaczki nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ale po wyjęciu z zamrażalnika trzeba ją położyć w lodówce na najniższym jej poziomie. Czasami na rozmrożenie, trzeba poczekać więcej niż jeden dzień. W przeciwnym razie mięso będzie twarde i niesmaczne. Czas pieczenia kaczki w temperaturze 180st.: na każde 50 dag mięsa należy liczyć 30 minut. Kaczki nie powinno się kroić wcześniej niż 10-15 minut po wyjęciu z piekarnika, gdyż sok wypłynie i mięso będzie suche.
Komentarze