Dużo podróżuję, mam więc okazję poznać kulinarne ciekawostki. Wykorzystuję je w mojej kuchni, a jeśli przepis się sprawdzi, to dzielę się nim ze znajomymi.
Składniki:
● kaczka pokrojona w kawałki
● pokrojona cebula
● po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, kurkumy i imbiru
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki mąki
● 20 dag posiekanych orzechów włoskich
● 3/4 szkl. bulionu
● 100 ml soku z czarnej porzeczki
● sok z cytryny
● kabaczek
● 4 łyżki cukru
● olej
Kaczka w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę z pieprzem i kurkumą podsmażamy na łyżce masła.
2.Na pozostałym maśle rumienimy porcje kaczki. Oprószamy mąką, dodajemy orzechy i smażymy 6 minut. Wlewamy bulion i soki. Doprawiamy solą i cukrem. Dusimy na małym ogniu ok. godziny. Dodajemy cebulę.
3.Kabaczka kroimy wzdłuż na 6 części. Rumienimy na oleju. Obkładamy kaczkę. Dusimy, aż kabaczek zmięknie i powstanie sos. Doprawiamy imbirem, mieszamy. Dusimy 5 minut.
Komentarze