Kaczka z herbacianym sosem i miętową salsą z ananasa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięciutkie piersi z kaczki w słodkim sosie, połączone z miętową saslą z ananasa i ogórka, podane z chrupiącymi ziemniaczkami. Brzmi skomplikowanie, ale jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kaczki: 1 sztuka
    - herbata cytrusowa (dowolna herbata o smaku cutrusów, 4 torebki): 4 sztuki
    - kandyzowany korzeń imbiru: 30 gramów
    - rodzynki: 50 gramów
    - cukier trzcinowy nierafinowany ciemny: 1 mililitr
    - glassa balsamiczna: 1 łyżeczka
    SALSA:
    - świeży ananas (bardzo dojrzały): 0.25 sztuki
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - świeża mięta: 2 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - musztarda ziarnista: 1 łyżeczka
    - miód: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    DODATKOWO:
    - młode ziemniaki: 6 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z herbacianym sosem i miętową salsą z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy na krzyż od strony skóry, nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Ziemniaki szorujemy szczoteczką, nie obieramy ze skórki. Wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, pozwalamy im nieco przestygnąć, kroimy w poprzek na pól, a następnie w ósemki. Blaszkę smarujemy olejem, ukąłdamy cząski ziemniaków skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 St.C na około 20 minut lub do momentu aż się zrumienią.
  • 3. Ananasa obieramy, ćwiartkę kroimy w kostkę. Ogórek kroimy w kostkę, a miętę siekamy drobno. Sok z cytryny mieszamy z musztaardą, odrobiną miodu i szczyptą soli, polewamy anansa wymieszanego z ogórkiem i miętą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły.

    Herbatę zalewamy 100 ml wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy mocno olej, układamy piersi z kaczki skórką do dołu, smażymy około7 minut na mocnym ogniu, przekręcamy na drugą stronę i smazymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, następnie w ręcznik kuchenny i odstawiamy na 10 minut.

    Z patelni zlewamy wytopiony z piersi kaczki tłuszcz, pozostawiając jedną łyżkę.

    Herbatę mieszamy z cukrem, glassą balsamiczną, posiekanym drobno imbirem i rodzynkami, wlewamy na patelnię z tłuszczem kaczki i gotujemy około 10 minut, aż sos się zredukuje o połowę.

    Piersi z kaczki odwijamy z folii aluminiowej, kroimy na plastry, układamy na telerzu i polewamy sosem.

    Podajemy z salsą z mango i ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kaczka Mięta Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować