Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę.
Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki
- wszystko gotujemy ok 3 minuty.
Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę!
Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty.
Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.
Jabłka:
każde jabłko kroimy na 8 części.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron.
Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy.
Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty.
Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy.
Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.
Komentarze