Kaczka z karmelowo-winnym sosem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciekawa propozycja na niedzielny obiad. Filet z kaczki w towarzystwie sosu karmelowo-winnego muśniętego aromatem pomarańczy i cynamonu świetnie wkomponuje się .

  • 35 min

Składniki:

  • 4 filety z kaczki
    Sól
    Sos karmelowo-winny
    5 łyżek cukru
    4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka octu
    50 ml bulionu z kaczki lub kurczaka
    Skórka otarta z ¼ pomarańczy
    Sok z 1 pomarańczy
    ¼ łyżeczki cynamonu
    ½ papryczki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Karmel

Kaczka z karmelowo-winnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ma krzyż. Każdą pierś z kaczki nacieramy solą i odstawiamy na godzinę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści do rondelka wlewamy bulion, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajemy też cynamon, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i skórkę z pomarańczy . Wszystko mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż sos nabierze konsystencji syropu. Rozgrzewamy patelnię. Z filetów ścieramy nadmiar soli. Kładziemy filety skórą do dołu na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy około 7 minut z jednej strony po czym przekręcamy filet i smażymy jeszcze 3-6 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Pierś z kaczki serwujemy z gorącym sosem karmelowo-winnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować