Ciekawa propozycja na niedzielny obiad. Filet z kaczki w towarzystwie sosu karmelowo-winnego muśniętego aromatem pomarańczy i cynamonu świetnie wkomponuje się .
35 min
Składniki:
4 filety z kaczki
Sól
Sos karmelowo-winny
5 łyżek cukru
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka octu
50 ml bulionu z kaczki lub kurczaka
Skórka otarta z ¼ pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
¼ łyżeczki cynamonu
½ papryczki chilli
Kaczka z karmelowo-winnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kaczki myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy ma krzyż. Każdą pierś z kaczki nacieramy solą i odstawiamy na godzinę. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wino i ocet i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści do rondelka wlewamy bulion, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, dodajemy też cynamon, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i skórkę z pomarańczy . Wszystko mieszamy i gotujemy około 10-15 minut, aż sos nabierze konsystencji syropu. Rozgrzewamy patelnię. Z filetów ścieramy nadmiar soli. Kładziemy filety skórą do dołu na rozgrzaną mocno patelnie i smażymy około 7 minut z jednej strony po czym przekręcamy filet i smażymy jeszcze 3-6 minut w zależności od stopnia wysmażenia. Pierś z kaczki serwujemy z gorącym sosem karmelowo-winnym.
Komentarze