Kaczka z kokosem w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kaczki natrzeć solą i majerankiem, odstawić przykryte do lodówki na 1-2 godz. Po tym czasie wyjąć mięso i włożyć na rozgrzaną oliwę, skórą do dołu. Obsmażyć z obu stron na dość dużym ogniu. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 40-60 minut w 180º. Upieczone i ostudzone mięso pokroić na małe kawałki.
2.Melona obrać ze skóry i pokroić w plastry.
3.Nagrzać piekarnik do 100º i włożyć kokosy na 5-10 minut. Wyciągnąć i obstukać je dookoła ciężkim narzędziem, aż skorupa pęknie. Wyciągnąć miąższ, nie uszkadzając za bardzo skorupy. Miąższ pokroić na cienkie plastry.
4.Dżem wymieszać z sokiem z cytryny i polać mięso kaczki. Do skorupek kokosa włożyć plastry melona, mięso kaczki i plastry kokosa. Podawać z naleśnikami zwiniętymi w ruloniki i związanymi szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze