Kajmakowa napoleonka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na jej dnie ułożyć warstwę krakersów - słoną stroną do góry.
Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej ilości mleka wymieszać żółtka, cukier i obie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę, ugotować jak budyń mieszając często. Gotować 3-4 minuty. Gotowy krem odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania gęstego kremu.
Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze