Kajmakowa Pychotka

4.5 (199 ocen)

Ciasto znika w kilka chwil.

Składniki:

  • na ciasto:
    4,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    225 g masła
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki sody oczyszczonej

    na masę budyniową:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    250 g masła
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

    ponadto:
    puszka masy kajmakowej
    orzechy włoskie

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Kajmakowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z 3 części ciasta wykładamy na formę i wyrównujemy Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka tylko 3 szklanki. Podczas gotowania mleka dodać cukier. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając cały czas stopniowo dodawać ostudzony budyń.

    Orzechy potłuc na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni. Placki przełożyć masą budyniową, natomiast na górnej warstwie rozsmarować masę kajmakową i posypać prażonymi orzechami.

Porady

Ja oprócz orzechów włoskich podprażyłam również ziarna słonecznika oraz płatki migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować