Kajmakowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z 3 części ciasta wykładamy na formę i wyrównujemy Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka tylko 3 szklanki. Podczas gotowania mleka dodać cukier. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając cały czas stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Orzechy potłuc na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni. Placki przełożyć masą budyniową, natomiast na górnej warstwie rozsmarować masę kajmakową i posypać prażonymi orzechami.
Porady
Ja oprócz orzechów włoskich podprażyłam również ziarna słonecznika oraz płatki migdałów.
Komentarze