kakaowy makowiec z orzechami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makowiec wyrabiany na gorąco. To zdecydowanie najlepszy makowiec jaki jadłam i też najczęściej pieczony w naszej rodzinie. Jest wilgotny, mięciutki, pełen bakalii. Długo pozostaje świeży i smakuje nawet osobom, które nie lubią makowców.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki gorzkiego kakao
    2 łyżki oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę makową:
    1,5 szklanki maku
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka masła
    szklanka posiekanych orzechów
    1/2 szklanki rodzynek
    na polewę:
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Kakaowy makowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut.
  • 3. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła.
  • 4. Przygotować polewę: masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto, można dodatkowo udekorować według gustu np. orzechami.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Można użyć masy makowej z puszki ale trzeba dodać łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować