Kakaowy miodownik z kremem śmietanowo-kokosowym i kawowym

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Pyszne ciasto o intensywnym smaku i aromacie kokosu i kawy:)!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto miodowe:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 łyżki miodu
    250g margaryny
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Krem owsiano-kawowy:
    1 szklanka płatków owsianych zwykłych
    2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki dowolnej kawy
    200 g masła

    Krem kokosowo – śmietanowy:
    330ml śmietany 30%
    100g kokosu
    5 łyżek cukru
    1,5 szklanki mleka
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowy miodownik z kremem śmietanowo-kokosowym i kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zarobić ciasto. Chłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na taką samą wielkość. Przełożyć na blaszki pokryte papierem do pieczenia. Każdy placek piec osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 – 15 minut. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu owsianego. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować masą śmietanową, przykryć trzecim blatem. Ponownie krem owsiany, który należy przykryć ostatnim ciastem. Posmarować pozostałą masą śmietanową. Całość posypać kakao.
  • 2. Krem owsiano-kawowy: Płatki wsypać do szklanki i zalać je gorącym mlekiem. Pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc, aby napęczniały. Po tym czasie przełożyć do garnka, wsypać kawę i cukier. Gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimne utrzeć na puszystą masę z masłem. Ewentualnie dosłodzić miodem.
  • 3. Krem kokosowo – śmietanowy: Kokos zalać mlekiem i zostawić na noc w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując po łyżce cukru. Gdy będzie sztywna dodawać partiami kokos oraz lekko tężejącą galaretkę.

Porady

W jednym surowym placku za pomocą foremki można wyciąć gwiazdki. Jeśli, tak postąpimy należy zmniejszyć o połowę składniki kremu śmietankowego. A wierzch ciasta posypać jedynie cukrem pudrem. Kokos przed zalaniem można delikatnie uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować