Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru

4.48 (172 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza alternatywa tradycyjnego ciasta. Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę o wym. ok 22x28cm:

    300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych)
    5 jajek
    1,5 łyżki kakao
    5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową)
    5-6 łyżek ksylitolu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  • 2. Owoce opłucz i osusz.
  • 3. Mąkę, kakao i proszek przesiej.
  • 4. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka.
  • 5. Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany.
  • 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce.
  • 7. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować