Kakaowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy jajko i miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy kruche ciasto.
Formę o wymiarach 26x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i układamy w formie. Pieczemy ok. 20 min.w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto tniemy na 3 kawałki o wymiarach 11x26 cm każdy. Pozostawiamy do wystudzenia
2.Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy kruche placki, odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Komentarze