Kakaowy sernik gotowany

4.5 (155 ocen)

pyszne ciasto czekoladowe przekładane masą serową

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g margaryny,
    2 szkl. mąki,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ szkl. cukru pudru,
    1 jajko

    Masa serowa:
    ½ kostki margaryny,
    500 g sera białego,
    2 jajka,
    ½ szkl. mleka,
    1 budyń waniliowy,
    ½ szkl. cukru
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kakaowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy jajko i miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy kruche ciasto.
    Formę o wymiarach 26x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i układamy w formie. Pieczemy ok. 20 min.w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto tniemy na 3 kawałki o wymiarach 11x26 cm każdy. Pozostawiamy do wystudzenia
  • 2. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przekładamy kruche placki, odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować