Kakaowa rolada z budyniem, galaretką i stokrotkami

0 (0 ocen)

Wbrew pozorom deser jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • masa budyniowa:

    duży budyń śmietankowy
    0/5 l mleka 2%
    3 łyżki cukru
    120 g miękkiego masła

    galaretka:

    galaretka truskawkowa
    400 ml wody
    kilkanaście umytych stokrotek

    masa jasna na ciasto:

    białko
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej)

    masa ciemna na ciasto:

    4 jajka
    0/5 szklanki cukru
    0/5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    50 g roztopionego i przestudzonego masła
    1/4 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Galaretki

Kakaowa rolada z budyniem, galaretką i stokrotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy galaretkę.

    Rozpuszczamy ją w 400 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

    W płaskim naczyniu (np. formie na ciasto) układamy stokrotki lub inne jadalne kwiaty i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Przyrządzamy budyń.

    Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość opakowania.

    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się wlewamy mieszankę i na najmniejszym ogniu cały czas mieszając chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzony budyń miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.
  • 3. Przygotowujemy ciasto.

    Składniki na jasną masę dokładnie ze sobą mieszamy.

    Nakładamy do woreczka cukierniczego z wąską końcówką i na papierze do pieczenia (o wielkości blaszki) wyciskamy kropeczki. Wystarczy, że zrobimy to na połowie papieru ale masy jest wystarczająco dużo.

    Tak ozdobiony papier wkładamy do lodówki lub zamrażarki ( jeśli zmieścicie;)).
  • 4. Jajka na ciemną masę rozdzielamy.

    Białka ubijamy na sztywno z sodą.

    Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i błyszcząca.

    Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

    Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!).

    Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność.
  • 5. Ozdobiony papier układamy na blaszce do pieczenia i wykładamy na niego ciemną masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

    Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia).

    Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek.

    Jeszcze raz przewracamy biszkopt na drugą stronę i rozsmarowujemy na nim masę budyniową.

    Na jednym brzegu układamy pokrojona w długie paski galaretkę (cała się nie zmieści więc resztę zjadamy :) ).

    Ciasto zwijamy na roladę i przekładamy na całą noc do lodówki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować