Kakaowa szarlotka sypana

0 (0 ocen)

Szarlotka, której ciasta się nie zagniata, ani nie wyrabia. Składniki suche są sypane na przemian z jabłkami i stąd nazwa - szarlotka sypana. Nie ma obawy, że się coś nie upiecze, bo suche składniki pobiorą wilgoć z jabłek i masła. Po upieczeniu wierzch jest pokryty świetną, chrupiącą warstwą.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek (waga po obraniu)
    cynamon
    100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Kakaowa szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włożyć do zamrażarki na godzinę.
    Mąkę przesiać i wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami, tj kaszą, cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia.


  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem, jeżeli jabłka są kwaśne.
  • 3. Formę (20x20) wysmarować masłem. Wysypać na dno 1/3 suchych składników, rozłożyć połowę jabłek, 1/3 suchych składników, jabłka i resztę suchych składników. Jak już wszystko jest równomiernie usypane, na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, zmrożone masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1 godz. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów. Smacznego :)

Porady

Zimne masło można też ustrugać nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować