Krem jogurtowy z czarną porzeczką zaskakuje nie tylko smakiem, ale i kolorem. Na lekko gorzkim kakaowym kruchym cieście, ze słodką bitą śmietaną i chrupiącymi wiórkami z gorzkiej czekolady. Fantastyczne połączenie smaków.
Kakaowa tarta z kremem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybkie zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić przez 30 minut. Następnie ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Piec w temperaturze 2000 przez 15 minut. Po czym ściągnąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10-15 minut.
2.Porzeczki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zmiksować blenderem i odłożyć pół szklanki musu owocowego. Do reszty dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody żelatynę i dobrze wymieszać. Dobrze wystudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Do jogurtu dodać mus z porzeczek z żelatyną i dobrze zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Krem wylać na kruchy spód i włożyć do lodówki, do stężenia.
3.Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Tuż przed podaniem polać strużkami musu porzeczkowego i posypać gorzką czekoladą.
Komentarze