Kakaowe mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąki, proszek do pieczenia, cukier, kakao, kardamon, sól, wymieszaj razem. Wkrój masło i posiekaj razem, możesz specjalną siekaczką lub nożem. Utwórz dołek a w niego wbij jajko i dodaj śmietanę. Rękoma zagnieć ciasto, musi być zwarte.
2.Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30-40 minut.
3.Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw cukrem i cynamonem.
4.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj w miarę cienko ciasto, foremkami wycinaj spody (u mnie 4 duże foremki o śr. ok. 10 cm i 1 mała o śr. 6 cm), wyłóż foremki wyciętym ciastem i wyklej boki.
5.Spody ponakłuwaj widelcem.
6.Ciasto podpiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut. Przestudź.
7.Z reszty ciasta wytnij odpowiedniej wielkości miseczką czapy na szarlotki, można też powycinać foremkami ozdobne kwiatki czy inne formy.
Komentarze