Kakaowe naleśniki z musem z czerwonej porzeczki

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Zwykłe naleśniki zmienione w prosty sposób na efektowny deser, który można podać jako zakończenie uroczystej kolacji.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody gazowanej
    - 2 jajka
    - 1łyżka cukru
    - 2 łyżki dobrego kakao
    - 3 łyżki oleju
    Mus:
    - ok 200g obranej i umytej czerwonej porzeczki
    - 1 łyżka cukru ( najlepiej brązowego )
    - 1 łyżka płynnego miodu
    - 1 łyżeczka cynamonu

    - płynna czekolada do dekoracji
    - kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kakaowe naleśniki z musem z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki :
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe razem wymieszać i pozostawić na 10minut. Po tym czasie smażyć na suchej patelni teflonowej.
  • 2. Mus porzeczkowy :
    Porzeczki wsypać do rondelka, zasypać łyżką cukru i podlać około 5 łyżkami wody. Gdy mus zacznie bulgotać dodajemy płynny miód, zmniejszamy płomień i redukujemy mus by zgęstniał co chwilę mieszając by się nie przypalił. Gdy mus zmniejszy swoją objętość dodajemy cynamon. Jeżeli po spróbowaniu musu wyda się za kwaśny można dosłodzić według uznania.
  • 3. Na każdego nalesnika nakładamy porcję musu, zwijamy naleśnika w rulon i polewamy płynną czekoladą. Ozdabiamy gałązkami z porzeczkami.

Porady

-Dzięki dodanemu oleju do ciasta naleśnikowego nie musimy używać oleju do smażenia. - do naleśników można również dodać gałkę naszych ulubionych lodów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Owoce Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować