Kakaowe babeczki z bitą śmietaną, galaretką, słonecznikiem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzien wcześniej przygotowujemy galaretkę o smaku truskawkowym - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do babeczek potrzeba nam niewiele galaretki, dlatego pozostałą częśc wykorzystałam do innych celów.
2.Z podanych składników na ciasto zarabiamy ręką ciasto babeczkowe - dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie, wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na małe porcje (ja na 18 części) i wylepiamy nimi babeczkowe foremki (wczesniej foremki smarujemy lekko olejem rzepakowym i wysypujemy minimalnie suchym grysikiem).
3.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy babeczki i pieczemy maksymalnie 12 minut do 15 minut w zależności od piekarnika. Ja piekłam na termoobiegu 12 minut. Studzimy.
4.Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na gęsto (jak ktoś się boi, że smietana żle się ubije - może dodać śmietan - fix, ja nie dodawałam). Kiwi obieramy i kroimy na 18 części. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Galaretkę kroimy na małe cząstki.
Komentarze