Kakaowe ciasto ucierane ze śliwkami

4.96 (171 ocen)

Śliwki są dostępne przez cały rok, ale nasze krajowe są najlepsze. Póki trwa sezon, proponuję wykorzystać je do tego szybkiego niby murzynka

Składniki:

  • 4 jajka rozmiar L
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 opakowania budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady
    1/2 opakowania budyniu śmietankowego
    śliwki węgierki – ile da się ułożyć na cieście
Wystaw ocenę:

4.96 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Kakaowe ciasto ucierane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
    Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać dodając proszek budyniowy.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 160C z termo obiegiem.
    Całe jajka zmiksować z cukrem na biało, dodać olej, zmiksować.
    Wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać na jednolitą masę.
    Masę przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
    Piec 30 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Olej Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować