Kakaowiec z masą jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Piec w 160 C ok.20-30 min. Wystudzony przekroić na dwie części.
Do części mleka dodać składniki na masę, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mieszankę, ugotować jak budyń.
2.Wystudzony budyń zmiksować z margaryną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka z margaryną. Prażyć chwilę, dodać galaretki w proszku, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę jabłkową, na to masę budyniową, przykryć biszkoptem. Składniki polewy włożyć do garnka, mieszając zagotować. Ostudzić. Polać ciasto, wstawić do lodówki, udekorować.
Komentarze