Kakaowo cynamonowo imbirowa babka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę na babkę z kominem wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
Do jednej miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodałam kakao, sól, imbir i cynamon, wymieszałam.
2.W kąpieli wodnej stopiłam kuwerturę.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
3.W drugiej misce na puszystą masę ubiłam miękkie masło, cukier kryształ, cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Cały czas miksując dodałam kolejno po jednym jajku, a następnie na zmianę po trochu mąki z dodatkami i musu dyniowego. Ubiłam na gładkie ciasto.
4.Około 1 szklanki ciasta odłożyłam do osobnej miseczki i zmiksowałam ze stopioną kuwerturą.
Do foremki wyłożyłam nieco ponad połowę masy jaśniejszej, następnie masę zmiksowaną z czekoladą, i na koniec resztę masy jaśniejszej.
5.Piekłam około 1 godziny do suchego patyczka.
Na kilkanaście minut ciasto pozostawiłam w formie, następnie wyłożyłam ją na kratkę kuchenną do wystudzenia. Zimne ciasto posypałam cukrem pudrem.
Przepis źródłowy na blogu www.arabeskawaniliowa.blogspot.com.
Porady
Masło, jajka i mus dyniowy powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze