Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa.
Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka utrzeć do białości z cukrem.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać.
Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników).
Do ubitych jajek, dodać olej i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy (użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy.
2.Polewa:
Mleko zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
Czekoladę z masłem zalać wrzącym mlekiem i porządnie wymieszać.
Gotową polewą polać ciasto.
Komentarze