Kałabanga - czekoladowe mini-kopce

2.5 (2 ocen)

  • 6 godz.

Pyszne czekoladowe mini-kopce, idealne jako przegryzka po niedzielnym obiedzie albo dla trenujących na siłowni (np. cross fit)

  • 6 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto, które musisz po sporządzeniu pokruszyć:
    • 170 g mąki
    • 100 g zmielonych orzechów (najlepiej laskowe)
    • 150 g masła
    • 50 g cukru
    • 1 jajko

    Masa:
    • 300 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
    • 80 ml śmietanki kremówki 30%

    Wkład orzechowy:
    • 50 g orzechów nerkowca albo arachidowych
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kałabanga - czekoladowe mini-kopce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przesiej mąkę i dodaj zmielone orzechy. Dodaj cukier i wymieszaj.
    2. Dodaj pokrojone masło i połącz całość do powstania drobnych kawałków ciasta.
    3. Dodaj jajko i ugnieć z całości kulę.
    4. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Upewnij się, że chłodziarka jest włączona.
    5. Rozwałkuj ciasto (ja lubię 0,5 cm) i wyłóż na blachę.
    6. Podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut.
    7. Do nagrzanego piekarnika (170 stopni) wstaw blachę z ciastem i piecz 30 minut.
    8. Zacznij roztapiać czekoladę ze śmietanką.
    9. Pokrusz ostudzone ciasto i dosyp do roztapianej czekolady.
    10. Dodaj orzechy nerkowca (albo arachidowe).
    11. Zdejmij z ognia i poczekaj aż całość trochę ostygnie.
    12. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, uformuj kuleczki kałabangi.
    13. Ułóż je na talerzu tak, by się nie dotykały.
    14. Po 1-2 h wstaw do lodówki.
    15. Po upływie kilku godzin wyjmij deser z lodówki.
    16. Ciesz się jego słodkim smakiem :)

Porady

Zaproś na konsumpcję znajomych i wspólnie delektujcie się smakiem przygotowanych przez Ciebie kopców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować