Kalafior w różowej zalewie

4.5 (181 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Kalafior w łagodnej zalewie z octu z czerwonego wina.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na 3 słoiki o pojemności 500 ml:
    1 duży kalafior
    sól
    cukier
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka gorczycy
    3 gałązki koperku
    zalewa:
    3/4 szklanki octu z czerwonego wina (6%)
    2 i 1/4 szklanki wody
    15 dag cukru
    1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Przekąski

Kalafior w różowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior płuczemy, dzielimy na nieduże różyczki. Wrzucamy na osolony i lekko osłodzony wrzątek i od chwili ponownego zawrzenia gotujemy 4-5 minut. Odcedzamy i lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem winnym.
  • 3. W słoikach układamy różyczki kalafiora. Do każdego słoika dajemy 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy, 1 przekrojony wzdłuż ząbek czosnku i 1 gałązkę koperku. Zalewamy gorącą zalewą.
  • 4. Pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować