Kalafior z młodymi ziemniakami i maślanką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

To, co uwielbiam - kalafior z bułeczką, podawany z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz maślanką. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, ale bardzo zdrowe, pożywne i jakie smaczne. Mała tradycja polskiej kuchni, która najbardziej przypomina mi smaki dzieciństwa :)

  • 30 min

Składniki:

  • - Kalafior
    - Młode ziemniaczki
    - Pęczek świeżego koperku
    - Bułka tarta
    - Masło
    + Maślanka naturalna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior z młodymi ziemniakami i maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tego obiadu jest bardzo proste.

    Oskrobane i umyte ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną masła.

    Kalafior gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czubatej łyżeczki cukru.

    Koperek drobno siekamy.

    W rondelku rozpuszczamy 1,5 łyżki masła i dodajemy około 2,5 łyżeczki bułki tartej i delikatnie ją rumienimy.
  • 2. Ugotowane ziemniaczki nakładamy na talerze i posypujemy świeżym koperkiem, a kalafior polewamy zarumienioną bułeczką z masłem. Całość podajemy ze szklanką naturalnej maślanki.

    Instrukcja przygotowania dla większości jest chyba zbędna. Jednak jeśli ktoś nie próbował tego zestawienia - czas najwyższy :)

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować