Kalafior z beszamelem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Może nie zbyt dietetyczne danie..ale jakże pyszne..:)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kalafior: 1 sztuka
    - pokrojona w kostkę dowolna wędlina (najlepiej wędzona): 3 plastry
    - olej: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 2 szklanki
    - przyprawy (sól, pieprz, zioła,gałka) (tak naprawdę proszę kierować się własnym gustem i smakiem): 2 szczypty

Kalafior z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior obrać, umyć. Włożyć do gotującej się wody. Wodę przedtem osolić i pocukrzyć (tutaj dla zdziwionych – tak! Pocukrzyć i wierzcie mi, to naprawdę poprawia smak !). Ugotować do miękkości, ale nie za bardzo by się nie rozwalał.
  • 2. W między czasie do garnka wlać olej i podgrzać. Wsypać mąkę. Jak będzie się pieniła, dodać mleko o energicznie mieszać by nie powstały grudki (około 20 minut). Ja przyznaję, lawirowałam z mąką i mlekiem by powstała odpowiednia konsystencja – gęstego sosu. Przyprawiłam do smaku – gałką, pieprzem i innymi ziołami.
  • 3. Szynkę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
  • 4. Kalafior wyjąć z wody, oblać sosem i posypać szynką. Udekorować ziołem.
  • 5. Jak zjesz, odpocznij i zacznij ćwiczyć..bo to danie to istny kat dla diety….

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy