Kalafior z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior obrać, umyć. Włożyć do gotującej się wody. Wodę przedtem osolić i pocukrzyć (tutaj dla zdziwionych – tak! Pocukrzyć i wierzcie mi, to naprawdę poprawia smak !). Ugotować do miękkości, ale nie za bardzo by się nie rozwalał.
2.W między czasie do garnka wlać olej i podgrzać. Wsypać mąkę. Jak będzie się pieniła, dodać mleko o energicznie mieszać by nie powstały grudki (około 20 minut). Ja przyznaję, lawirowałam z mąką i mlekiem by powstała odpowiednia konsystencja – gęstego sosu. Przyprawiłam do smaku – gałką, pieprzem i innymi ziołami.
3.Szynkę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
4.Kalafior wyjąć z wody, oblać sosem i posypać szynką. Udekorować ziołem.
5.Jak zjesz, odpocznij i zacznij ćwiczyć..bo to danie to istny kat dla diety….
Komentarze