Kalafior z truskawkami w imbirowo-pomarańczowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dość niecodzienny sposób na podanie kalafiora, ale niezwykle smaczny i aromatyczny. Można go podać do dania głównego, na lekką kolację lub niskokaloryczną przekąskę.

  • 30 min

Składniki:

  • mały kalafior – 1 szt.
    truskawki - 100 g
    pomarańcza – 1 szt.
    starty świeży imbir – 1 łyżka
    miód – 1 łyżka
    oliwa – 1 łyżka
    sól – do smaku
    chili – do smaku
    sok z cytryny – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Kalafior z truskawkami w imbirowo-pomarańczowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę pół na pół z mlekiem, dodać po łyżeczce soli i cukru i wrzucić kalafiora. Gotować na dużym ogniu 4-5 minut, odcedzić.
  • 2. Pomarańczę dokładnie wyszorować i umyć w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę, z połowy wykroić fileciki bez skórki, z drugiej połowy wycisnąć sok. Do rondelka wlać oba soki, oliwę, dodać łyżkę skórki otartej z pomarańczy, miód i imbir. Gotować przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i chili w proszku.
  • 3. W misce wymieszać różyczki kalafiora, cząstki pomarańczy i pokrojone truskawki. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać.

Porady

*ważne jest, aby kalafior pozostał jędrny i lekko chrupki, a imbiru do sosu możemy dodać mniej lub więcej, czyli tyle ile lubimy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pomarańcze Truskawki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować