Kalafior zapiekany pod beszamelem

4.45 (153 ocen)

idealny na kolacje lub na obiad, smaczny...

Składniki:

  • Składniki;

    1 średni kalafior

    pół łyżki soli



    Sos beszamelowy;

    2 łyżki masła

    2 łyzki mąki

    400 ml mleka

    pół szkl. startego sera żółtego

    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;

    Kalafiora opłukać i wyciać głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się sam na różyczki które należy podgotować kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzić i poukładać w naczyniu żaroodpornym. W garnku o grubym dnie robimy sos. Wrzucamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, chwile mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty ( troszkę zostawiamy do posypania po wierzchu) i zalewamy kalafior. Po wierzchu posypujemy serem żółtym. Pieczemy około 25 min w 200C. Do momentu aż lekko się ser zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować