Kalafior po sułtańsku.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zielony kalafior

  • 10 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior zielony
    1/4 szklanki majonezu
    1/4 szklanki jogurtu
    1 łyżka soku z pomarańczy
    1 garść rodzynek sułtańskich
    1 garść orzeszków ziemnych uprażonych
    sól, cukier, pieprz
    1 łyżka octu
    100 ml mleko

Kalafior po sułtańsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony kalafior opłukać w wodzie zakwaszonej octem.
    Włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem mleka i cukru , gotować bez przykrycia.
    Zielony kalafior gotuje się trochę szybciej niż biały. Uważać, żeby nie rozgotować, ma być średnio miękki.
    Kiedy trochę przestygnie kroimy w grube plastry w poprzek główki.

    Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku i podać do plastrów kalafiora .Można posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy