Kalafiorowa zapiekanka

0 (0 ocen)

Zapiekanka z kalafiorem i makaronem pod pierzynką z beszamelu

Składniki:

  • - 250 g drobnego makaronu
    - 1 kalafior
    - 250 g mięsa kurczaka
    - 1 mała cebula
    - pół słoiczka kaparów
    - kilka suszonych pomidorów w oleju
    - ser żółty do posypania lub w plastrach do obłożenia
    - sól, pieprz, oregano, bazylia

    beszamel:
    - 25 g masła
    - 40 g mąki pszennej
    - 500 ml mleka
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kalafiorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i lekko obgotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. Kapary odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić w paseczki.
  • 2. Składniki zapiekanki wymieszać razem i włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jeszcze raz przemieszać.
  • 3. Beszamel:
    Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.
  • 4. Beszamelem polać składniki zapiekanki. Na wierzch posypać lub ułożyć ser żółty. Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować