Zapiekanka z kalafiorem i makaronem pod pierzynką z beszamelu
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu
- 1 kalafior
- 250 g mięsa kurczaka
- 1 mała cebula
- pół słoiczka kaparów
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- ser żółty do posypania lub w plastrach do obłożenia
- sól, pieprz, oregano, bazylia
beszamel:
- 25 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
Kalafiorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i lekko obgotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. Kapary odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić w paseczki.
2.Składniki zapiekanki wymieszać razem i włożyć do naczynia do zapiekania. Posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jeszcze raz przemieszać.
3.Beszamel:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.
4.Beszamelem polać składniki zapiekanki. Na wierzch posypać lub ułożyć ser żółty. Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
Komentarze