Kalafiorowe bułeczki

0 (0 ocen)

Pierwszego dnia skórka bułek jest bardzo chrupiąca ,środek miękki i dość zbity.W zapachu są mocno kalafiorowe zaś w smaku już mniej.Drugiego dnia bułeczki całe miękną a smak kalafiora staje się o wiele bardziej wyrazisty.Pieczywo z dodatkiem warzyw zachowuje długo świeżość i jest zaskakujące w smaku

Składniki:

  • Zaczyn:
    25g. świeżych drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    250g.mąki pszennej
    150g.mąki żytniej chlebowej
    250g kalafiora
    4 łyżki oleju rzepakowego
    mąka żytnia chlebowa do obtoczenia bułeczek

Kalafiorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji gęstej śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia drożdży.
  • 2. Ciasto:Kalafiora dzielimy na różyczki , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , studzimy.
    Rozgniatamy warzywo widelcem lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.
  • 3. Do miski wsypujemy mąki , dodajemy puree z kalafiora , zaczyn oraz olej.
    Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( gdyby było za gęste dolewamy odrobinę ciepłej wody)
    Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na 2 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy kwadrat o wysokości 2 cm.
    Z ciasta wykrawamy kwadratowe bułeczki , każdą obtaczamy w mące żytniej chlebowej.
    Układamy pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy