przepis wyszedł przypadkiem gdy nie miałam co zrobić z kalafiorem
60 min
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 mały kalafior
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki+ mąka do posypania stolnicy
pieprz
sól ( tylko jeśli ziemniaki były wcześniej nie solone)
Kalafiorowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki , gotujemy do zmięknięcia , odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki oraz ( "odciśnięty dobrze z wody") kalafior przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy. Ciasto formujemy w wałeczki turlając po obsypanej mąką stolnicy. Kroimy ukośne kopytka. Gotujemy wrzątek , wrzucamy powoli kopytka , by się nie posklejały , gotujemy do wypłynięcia na wierzch.
Komentarze